miércoles, 12 de junio de 2024

A CASA (III)

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Cuan abeba almendrada, en Setiembre, imos dito que escoscábanos alto n’o minchador, en una mesa gran, á begatas chuntando dos mesas, tapadas por unas mandiletas, se estendillaban as almendras, un saco u dos denzima d’a mesa, e toz aposatos en sillas u drechos arredol d’a mesa, ibanos quitándo-les as cascas, ramillas, fuellas, que cayeban ta debacho d’a mesa. Astí remaniban buena cosa de días, e se formaban unos montons an que nos rebulcábanos á chugar dica que bel cortapichas nos se meteba entre a ropa. Á l’otrol día, güellábanos debacho d’a mesa e contimparábanos os borguilez de unos e d’atros ta beyer quí eba escoscato más e quí menos, yera como un chuego, pero siempre ganaba l’agüelo Fabián, qui s’aposaba en a capezera d’a mesa, amán d’o fogaríl. As almendras escoscatas s’espardéban bel tiempo en o cuarto d’as almendras, (que yera o mesmo que o d’as patatas ya nombrau) ta que se ixucasen, as que no se podeba porque yerán zarratas de raso, s’escaldaban en un balde e dimpués con una naballeta s’ubriban á man, e ro lulo tamién se quitaba á man con o martiello, como ye de dar. Ya en zagueras se tornaban á ensacar ta ra suya benda. Siempre s’alzaban bels sacos ta o gasto de casa, más que más ta fer-las rustidas, garrapiñatas, e con bresca e azúcal o turrón de Nabidá. 

Cuan as olibas, abiento u chinero, os sacos aguardaban en o siestro, i eba que fer-lo antis de que chumiasen por o fundo a umedá de l’augua que siempre conteneban. Si se pasaban muito tiempo en os sacos, a ra fin s’amasegaban. Dimpués de plegar d’o mon, se paraba l’abental, un traste que pesa prou e que abeba que bochar entre dos u tres. O nuestro yera de bariellas de fierro, en abeba atros de cañas. Nusotros lo pinchábanos en l’arrancadero d’a escalera, ligato con una sogueta en o primer barandau, e debacho d’er s’estendillaba un mandil ta replegar as fuellas. Una begata bien escobau o solero, se feba un redol con mandils u sacos enrrollatos ta que no se’n salisen as olibas, e con un capazo, l’agüelo Fabián e o suyo fillo Fabianer, o mio pai, uno por cada lau, eban escargando ras olibas en á parte altera de l’abental, e os demás achinollatos alredol d’o redol, ébanos quitando ras fuellas que plegaban t’o solero. Ascape se feba un muntón tarcual d’olibas e a yo me cuacaba o rudio que feban al redolar por as bariellas, e engalzar todas as fuellas e rametas yera un chuego ta nusotros. A l’otrol día s’ensacaban con aduya d’una pala, dica o día que nos tocaba o torno, ta fer a moltura. 

Por ixos días, as mullers replegaban olibas ta fer-las apañadas con sal, as panseñas yeran as millors, pero tamién s’apañaban de neral, que son más gordas, pa negras, e pa berdas tenébanos un azeitunero en o güerto d’a Pozaca, que las feba gordas tamién, e s’amortaban con augua e sosa. Como se teneba tamién tomate en conserba, con zebolla e olibas, tenebas l’apañijo, complemento perfeuto de chentas e brendas. Cuan se remataba de cullir as olibas, se feba a fiesta d’a rematadura, ixe día en o món os cullidors feban rudio con o palo-gancho chirando-lo muito aprisa entre os baroz d’a escalera, e tamién pinchaban un ramo que estase bien cargau, en a rella d’a finestra d’a armita San Antón, pa dar grazias á Dios e demandar-le olibada á l’año benién. Se conbidaba á minchar á familiars e amigos, e se feban de postre crespillos, tiernas fuellas de borraxa rebozatas en una pasta de farina, güebo e azúcal e freyitas en azeite. 

En a falsa s’alzaban tuertas de yerba ixuta ta ros animals, en Faxanoria u Nacargüela se teneban belunas faxas dalfalz u pipirigallo, plandas forraxeras, que ixutas minchaban en ibierno ro ganau. Se feban dos u tres tallos á l’año, allora plebía muito más que no agora. Dimpués de dallata, se dixaba unos días en o món á enxugar e xoriar-se, e lugo s’engabillaba e se feban faxos, ligando-los con benzellos, ta carriar-los con as caballerías. Se escargaban debán d’a puerta casa, e con a carrucha se puyaban á ra falsa, una presona alto en o bentanal e l’atra abacho engafetaba o faxo e tiraba d’o ramal e cuan plegaba t’o bentanal a presona lo pillaba con a man e lo meteba dentro a falsa, e los esligaba y espardeba ta ixucar-sen. Lugo, entre dos presonas e con l’aduya d’un palo, se trenaban e quedaban pinchatas en os maderos d’o teito, ta minchar os animals en ibierno. 

A falsa teneba bentanals, tanto debán, norte, como dezaga, sur, con buena bentilazión. Tamién se pinchaban d’os suyos alteros teitos, as piels de coniellos, crabas, bella rabosa, que amortaban e dimpués de ixutas las bendeban Tamién a lana d’esquilar bella güella, dimpués de labada se ixucaba denzima de cañizos, e as mullers filaban con as ruecas chobillos de fina lana, ta lugo techir pialucos u tricoz. Cuan se culliban as figas e figons, a ra fin d’agosto e setiembre, se meteban a ixucar á o sol denzima d’un cañizo, u dentro d’un porgadero boca arriba, d’ista traza tenebanos figons dica nabidá, teneban que estar sanos e con o rabillo sin quitar. A falsa tamién yera o puesto d’a casa an que iban á parar os oxetos que ya no baleban pa cosa.

(Continará)

Fabián Castillo Seas, Bombolón Retabillador


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