domingo, 15 de octubre de 2023

AGÜERRO

    Aposentata deban de l’ordenador beigo un calandario que seguntes mete, o dia 23 de setiembre encomenzipio l’agüerro, ¡pero chiquetas¡¡¡ a finestra tiengo batalera¡¡¡ son tres cuartos ta ras 8 e fa un orache como si estase agosto¡
    No será isto parti d’o cambeo climático? U como dize mi mai “ igual son de grillaus os mandos d’arriba que os d’abaixo”, tot isto amaneixe aquí por que os sapers tradizionals dizen que ya cal encomenzipiar á fer as fainas d’as olibas …
    Resulta que o primer dominche de otubre ye o dominche d’o Rosario, que ye particular porque bi ha que replegar as olibas ta meter-las en conserba, ta verdas. Cuán yo yera más choben (que encara soi), mi pai replegaba as olibas d’a olibera de l’ortal, ista ye d’a bariedá d’a que se meten en conserba, mai se deixó ta coger-las pa fer azeite. Ta fer azeite a barieda aparente ye l’alquezrana. Trazas de mi pai que agora qu’el no bi ye, contino fendo-las…
    Las replego, muitas ya pintan, ya son entreberatas (isto ya marca que maduran antis… cambeo climatico?), como no mas ye una olibera ta cullir-la no cal tirar de mandils, a man s’alanta más. Una begata ya en casa se trian, por si s’escapau beluna en o pozal.
    Nusotras en casa las meter-mos en conserba con sosa, istas se minchan antis, otra traza de meter-las en conserba, ye metendolas con sal, pero istas lo menos cal deixar-las una añada ta minchar-te-las.
    Si¡¡ sosa caustica, ye o que bi ha¡¡¡ as trazas de perén… se meten en remojo en augua con sosa caustica “ta matar-las” (sacar-les o fortor) e ta no pasar-nos con as midas d’a sosa, se miden as olibas con un “almud”, que ye una mida de capazidá, a proporzión ye un almud d’olibas, una cucharada de sosa, “a sosa no ye como a d’antis.. ixa si que las mataba…” diz mi mai¡¡¡.


Almud

  

   Ta medir l’augua, se plenan os potes an ban a poner-se as olibas, e seguntes os almuz qu’entren en o bote… meteremos más u menos sosa, no cal pasar-se de midas, que si te pasas se tornan nieras e pansas. Se plena d’augua. S’escurre l’augua ta otro puesto e asti se chitan as cucharadas de sosa, que seiga menester. Plegaus ta iste inte, agora cal regolber l’agua dica ra sosa seiga ya diluyita.
    Se tornan a plenar os botes, que ya son plenos  d’as olibas, dica que seigan tapatas d’augua. Deixando-las con ista mesma augua una nuei, (24  oras) a l’otro dia l’augua ya será tornata marronisca. Isto gosa dezir que cal cambear-les l’augua tantos días como seiga menester, una begata por dia, ta ir-ie meyo bien, dica que l’augua torne a surtir clara,  como si no ese pasau cosa…¡¡¡



    
    Pasaus ixos días ya se puen apañar, tornándose a plenar os potes con as olibas e con augua con sal, con a proporzión de 9 midas d’augua por una de sal (a mida normalmén ye un baso d’os d’augua). Se fa un atau con tremonzillo, romero, laurel, zenojo, sabiduría, e con una capeza d’allos se mete en o pote, beluns meten unas ronchas de limon. E ya son paratas tan minchar-las¡¡¡ O único que bi ha de malo, que se tornan malas ascape , ¡tot os mals seigan istos, cal minchar-las pronto¡¡¡.

    Minchar istas olibas ye un plazer, que si no se toma midas ascape cuasi que de seguras se tresbarirá, u con muitisma suarde caldrá matar-las antis de se faigan gordas.. por astí t’agosto... Cal fer-nos-lo mirar isto d’o cambeo climático, que encara bi aiga chen que diz que no ye berdá… mala ostia me se pone¡¡¡¡

BOMBOLONA PANZARGÜALA


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